"Het jonge dier staart in de lens, terwijl de rug grotendeels is kaalgeschoren en de ingewanden naast het lijf bungelen."

26-06-2020
Foto: Edzard van Abs
Foto: Edzard van Abs

In natuurgebied De Onlanden bij Groningen is maandag een reekalf onder een grasmaaier beland. Het diertje raakte zwaargewond en stierf op weg naar de dierenarts. Boswachter Bart Zwiers: ,,Ik ben hier echt heel ziek van."

Achter het Stadspark - tussen het Paterswoldsemeer, Leekstermeer en Peize - ligt natuurgebied de Onlanden. Het is er prachtig, met frisgroene graslanden, waterpartijen, heide, bos en een fenomenaal zicht op de skyline van Groningen.

De Onlanden zijn ook populair bij konijnen, hazen, vossen, buizerds, valken en flamingo's. Vorig jaar is zelfs de monniksgier (de allergrootste vogel van Europa) er gespot. En er huizen heel veel herten en reeën die daar vrolijk rond huppelen, maar zich net zo vaak verstoppen in hoog grasland. Die beesten zijn namelijk nogal schuw, zeker als ze jongen hebben.

Voorzichtig omgaan met gebieden waar veel herten leven

Volgens Kenniscentrum Reeën worden kalveren meestal tussen maart en eind juni geboren. In die periode moet voorzichtig worden omgegaan met gebieden waar veel herten leven. Dat weet Natuurmonumenten, beheerder van de Onlanden, als geen ander. En toch heeft een maaimachine een jong hert gedood.

Omwonende Edzard van Abs (73) was getuige van de nare gebeurtenis. Op Facebook beschrijft hij wat hij zag en deelt een aantal foto's, die wij hier niet plaatsen. Op de foto's leeft het kalfje nog. Het jonge dier staart in de lens, terwijl de rug grotendeels is kaalgeschoren en de ingewanden naast het lijf bungelen.

Boswachter Bart Zwiers: ,,Ik ben hier echt heel ziek van. Hiervoor ben ik geen boswachter geworden."

Volgens Zwiers wordt het maaiwerk door een externe partij gedaan. ,,Ik wil en kan het niet goed praten, maar er is een verklaring voor. Door schaalvergroting in de landbouw werken boeren en loonbedrijven met steeds grotere maaiers. Dat gebied is gemaaid met een triple-maaier, die zijn gigantisch. Maar dan nog mag dit niet gebeuren."

Zwiers vervolgt: ,,Jonge reeën kunnen zich erg goed verstoppen,waardoor ze soms amper te zien zijn. Daarom is het erg belangrijk dat het gebied van tevoren wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van dieren. Wij gaan hierover in gesprek met de aannemer. Als het aan mij ligt, stoppen we per direct met die grote maaimachines."

Maaien in het hoogseizoen

Dat heeft gevolgen, weet Zwiers. ,,Boeren en loonbedrijven hebben door de schaalvergroting amper nog kleine maaimachines. Dat is hen niet kwalijk te nemen, want ze moeten wel omdat het boerenbedrijf steeds meer onder druk staat. Maar dit moet niet weer gebeuren."

Zwiers legt uit waarom Natuurmonumenten graslanden maait in het seizoen dat dieren jongeren krijgen. ,,De biodiversiteit in de natuur is enorm achteruitgegaan. Met als gevolg dat de laatste twintig jaar 76 procent van de insecten is uitgestorven. Daar proberen we verandering in aan te brengen door wat te doen aan de monocultuur, zodat andere planten en bloemen meer kansen krijgen. Uit tal van onderzoeken blijkt dat het hoogseizoen vanuit dit streven het beste moment is om te maaien."

Van Abs is blij met de reactie van de boswachter en vertelt dat hij zelf inmiddels ook is teruggebeld door Natuurmonumenten. ,,Ze gaven aan dat dit inderdaad nooit had mogen gebeuren. Het is ook bijzonder triest. De dag ervoor zag ik het ree nog met twee jongen. Ik heb geen idee wat er met de andere is gebeurd. Die heb ik niet kunnen vinden en de moeder loopt sindsdien ook alleen rond. Ik vrees het ergste."

Er is ook goed nieuws te melden. Van Abs heeft samen met enkele buurtgenoten aangeboden om Natuurmonumenten in de toekomst te helpen. ,,We willen daags voordat er weer gemaaid wordt de graslanden controleren op de aanwezigheid van reekalveren en andere dieren."

Natuurmonumenten maakt dankbaar gebruik van het aanbod. Zwiers: ,,Dit is zo mooi. Hier word ik echt heel blij van."

Reactie woordvoerder Natuurmonumenten

In een eerdere versie van dit artikel werd ten onrechte gesteld dat de maaimachine eigendom is van Natuurmonumenten. ,,Het maaiwerk is door een externe partij gedaan", zegt een woordvoerder van Natuurmonumenten. ,,We hebben de man strikte instructies gegeven. Daar heeft hij zich niet aan gehouden. Daar balen wij enorm van."

Bron: https://www.dvhn.nl/groningen/Reekalf-komt-bij-Groningen-onder-grasmaaier.-Boswachter-Ik-ben-hier-echt-heel-ziek-van-25796837.html